HTML

Társasjátékok Blog

Utolsó kommentek

  • Kadmon_: Erre a cikkre hivatkoztam a Beugróról szóló cikkemben: alkony.enerla.net/hu/magyar/a-nexus/beugro-... (2020.01.23. 03:10) Beugró, a társasjáték
  • Jánoska12: Elég régi bejegyzés. Valaki nem tudna segíteni, hogy ezt a játékot, hol tudnám megvásárolni? Elég ... (2011.05.04. 13:40) Ticket to Ride
  • -csibu-: Én is megerősítem - bár én az első kiadásával játszottam: pozitív csalódás volt! :) (2010.12.20. 14:42) Formula D
  • M. Laci: így olvasva kiráj. megveszem. (2010.01.10. 21:47) Beugró, a társasjáték
  • Il Ritorno Dello Jedi: Köszönöm kérdésedet, a Tikal tényleg a nagy favorit! Válasz: például itt: compaya.hu/jatekreszlet.... (2009.12.26. 12:34) Tikal
  • Utolsó 20

Tikal

2009.11.23. 10:01 Társasjátékok Blog

A Tikal pont egy évtizede nyerte el a társasjátékok legrangosabb díját, a Spiel des Jahrest, ugyanakkor, a játék még mindig a legjobbak közé tartozik. Tikál 1500 évig volt a maja civilizáció legjelentősebb városa, mégis alig tudunk róla valamit, hiszen az áthatolhatatlan dzsungel legmélyén fekszik. A játékosok régészekként érkeznek meg az őserdő szélére, hogy megindítsák expedíciójukat az ősi maja civilizáció kincseinek felkutatására. És a Tikal társasjátékból süt a kerettörténet hangulata, még ha a játék maga egy kőkemény stratégiai és logikai játék, amiben a szerencse szerepe szinte elenyésző, és ehhez még egy aránylag egyszerű szabályrendszer is társul, minden alapot szolgáltatva egy igazán jó játékhoz.

Minden játékos egy-egy expedícióvezető bőrébe bújva irányítja ez erdőt irtó és a maja piramisokat és kincslelőhelyeket feltáró munkásokat. Minden játékos a körében húz egy hexa alakú lapot, majd fölhelyezi a táblára, ezzel „kiirtva” az esőerdő egy részét. Az így megszabadult területen tisztások, kincslelőhelyek, és maja piramisok bukkannak föl, a játék előrehaladtával egyre nagyobb játékteret létrehozva, ami szinte minden játékban más és más arcát mutatja. A játékosnak továbbá még van tíz akciópontja, amit szabadon felhasználhat ásatásra, táborverésre, munkások felvételére és mozgatására. A játékban mindenhol a személybeli többség számít, amikor felbukkan az értékelést jelző vulkán, minden templom értékét a többségben lévő régészek kapják, valamint a kiásott maja kincsekből összeállított gyűjtemény szabja meg, így érezhető, hogy a rivalizálás és a taktikai döntések fontos szerepet játszanak a játékban.

A rutinosabb játékosoknak egy haladó szabály is rendelkezésre áll, amiben a kártyák húzásából adódó szerencse faktort teljesen kiirtották, mivel itt már minden felfordított lapra licitálni kell, mégpedig a játékosok győzelmi pontjaival! A játék így nagyon agyalós és nehézzé válik, tényleg csak a rutinos játékosoknak ajánlott. Az alapjáték azonban kifejezetten élvezetes és, ha az akciópontok rendszerét az ember megérti onnantól már nem okozhat nehézséget a játék, ráadásul ennek megkönnyítésére még egy kis ponttáblázat is jár minden játékosnak a könnyebb eligazodás végett. Ha az ember a szürke hétköznapok közt barátaival vagy családjával szívesen tenne tér és időbeli utazást a dél-amerikai expedíciók világába, akkor a Tikal-nál keresve sem találhat jobb társasjátékot!
 

2 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsasjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr141546146

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsofily · http://twitter.com/zsofilicious 2009.12.20. 19:21:42

a beugró és a stratego mellett idén ezzel örvendeztetjük meg a családot. ha ilyen jó véleménnyel vagy róla, nyilván nem lehet rossz, mert az eddigiek is bejöttek. :)
kérdés: a heimlich & co.-t hol lehet beszerezni?

Il Ritorno Dello Jedi 2009.12.26. 12:34:47

Köszönöm kérdésedet, a Tikal tényleg a nagy favorit!
Válasz: például itt: compaya.hu/jatekreszlet.php?jatekazonosito=983
az ne zavarjon, hogy német nyelvű, mert gyakorlatilag a szabályon kívül nyelvfüggetlen azt meg meg lehet találni az interneten is, vagy ha nem találod írj nyugodtan!
Üdv!
Robin
süti beállítások módosítása